Copiii si vocatia – tot ce trebuie sa stii - Cine cauta, gaseste.ro!
15494
post-template-default,single,single-post,postid-15494,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Copiii si vocatia – tot ce trebuie sa stii

Cu siguranta te-ai gandit la o serie de cursuri pentru copilul tau inca din momentul in care ai aflat ca vei fi parinte! E normal sa facem astfel de planuri, uitand, insa, ca ultimul cuvant il are chiar el, copilul nostru.

Auzim deseori despre vocatie, dar tindem sa o ignoram sau sa nu ii acordam importanta cuvenita. Riscurile nu sunt deloc de neglijat. Cel mic ajunge sa urmeze luni, poate chiar ani, cursuri, meditatii sau antrenamente in domenii care nu ii plac sau pentru care nu simte nicio afinitate.

Toate astea, insa, pot fi prevenite, daca esti putin mai atent. Citeste mai jos ce inseamna, de fapt, vocatia copilului tau si cum o poti sesiza, intelege si interpreta mai usor.

1). Observa-l inca din primele luni!

Poate parea exagerat, insa copilul ne transmite mesaje importante inca de atunci: despre modul lui de a fi, despre ce ii place sau ii displace. Asadar, in afara de a-l iubi, ingriji si ocroti, cand si cand observa-l cu atentie.

Ii place muzica? E atras de tot ce e colorat sau frumos desenat? Incearca si el sa traseze cateva linii pe hartie ori de cate ori are ocazia sau se uita fascinat la tine atunci cand ii desenezi? Te priveste admirativ si cu ceva mai multa atentie atunci cand esti imbracata elegant? Danseaza mereu in fata televizorului la o anumita melodie?

Da, vei spune ca multi copii fac toate astea cand sunt mici, insa e posibil sa observi o anumita inclinatie catre un domeniu specific. De acolo ar trebui sa pornesti.

2). Fa un istoric al familiei!

Dupa primul pas, gandeste-te care sunt domeniile in care voi, ca parinti, dar si alte rude, ati demonstrat calitati deosebite. Cam totul se mosteneste, asa ca ar fi bine sa ai o lista cu acele domenii spre care si copilul tau ar putea arata o inclinatie.

Cine stie, s-ar putea ca, la final, sa vezi ca rezultatele primului pas sa se potriveasca cu ceea ce descoperi la aceasta a doua etapa.

3). Alege 2-3 cursuri vocationale pentru copilul tau!

Odata ajuns la varsta la care poate urma ceva cursuri, alege 2-3 domenii diferite si vezi ce se intampla. In tot acest timp, insa, tu trebuie sa fii foarte atent la „detalii”: daca scoala/profesoara/instructorul sunt bine instruiti, daca au tact pedagogic, daca exista comunicare intre ei si copilul tau, conditiile trebuie sa fie, din nou, la standarde inalte etc.

Aceste aspecte pot face tot procesul mai usor sau, dimpotriva, il pot inhiba pe copil si il pot determina sa refuze un anumit curs desi, poate, el are vocatie in acest sens.

4). Vorbeste cu profesorii, dar si cu copilul ta!

Dupa un timp, e bine sa vezi cum decurg lucrurile: observa-l pe cel mic (daca repeta miscarile de la balet, daca se opreste si asculta cu interes filmele in limba engleza etc.), vorbeste cu instructorii pentru a vedea daca acel curs se opreste la nivel de „activitate extra gradinita sau extra scoala” sau poate evolua catre performanta.

Apoi, vezi ce spune si copilul tau. S-ar putea sa fie prea aglomerat si obosit, asa ca recomandabil ar fi sa reduceti din cursuri. Asadar, vezi ce i-ar placea sa urmeze in continuare, ce il bucura mai tare, ce spun profesorii si ia o decizie de comun acord.

5). Vezi dincolo de aparente!

In unele cazuri, e posibil ca totul sa para ca va este potrivnic. Copilul sa isi doreasca sa se indrepte spre o anumita cale, insa profesorul sa nu fie incantat de evolutia lui sau conditiile sa nu se ridice la nivelul dorit de tine. Probleme de sanatate, financiare, legate de mediul in care traiti etc. – toate astea il pot impiedica pe copil sa urmeze un curs care ii place.

Daca observi ca mereu el se indreapta spre aceeasi cale si te roaga sa il inscrii la un anumit curs, este de preferat sa schimbi un pic tactica. Cu alte cuvinte, nu il descuraja, ci gandeste-te ca poate nu ai gasit profesorul care sa il motiveze suficient sau mediul prielnic pentru a-l ajuta sa isi arate calitatile.

Dupa ce ai citit toate acestea si ai ajuns la pasul in care vrei sa gasesti specialistii potriviti pentru copilul tau, intra pe Gaseste.ro, sectiunea Servicii pentru Familie si hotaraste-te intre Cursuri Arte (lectii de dans, lectii de pian, lectii tobe), Cursuri limbi straine & Pregatire (Romana, Engleza, Franceza, Germana, Italiana, Spaniola) sau Meditatii.

E simplu sa descoperi vocatia copilului tau atunci cand ai atatea trucuri si „instrumente eficiente” la indemana!

No Comments

Post A Comment